helpdesk

zondag, november 04, 2007

Muizendoolhof

Vraag:
Ik heb een vraag m.b.t. mijn profielwerkstuk over muizen in een doolhof waarbij ik onderzoek ga doen naar kleur herkenning (visuele informatie). Dus door gekleurde lijnen en herkenningspunten te gebruiken. Nu is mijn vraag hoe ik het beste een doolhof zelf maak van hout?

Reactie (niveau = allen)
Deze vraag heeft betrekking op een proefje dat op de biohelpdesk-site beschreven staat (zie link in het menu).
Ik had voor mijn schoolonderzoek practicum destijds ook iets met doolhoven en muizen gedaan en had deze doolhoven zelf gemaakt. Ik had daarvoor vurenhouten plankjes gebruikt en het doolhof was in mijn geval 40x40 cm groot. Ik had eerst een ontwerp getekend op papier en dan voor elke wand een plankje op maat gemaakt. De plankjes had ik met houtlijm en een nietpistool aan de bodemplaat (van triplex) vastgemaakt, en daarna had ik alles geschilderd. Ik had 2 doolhoven in 2 verschillende kleuren, en bij beide een doorzichtige lak als afwerking gebruikt, zodat beide doolhoven hetzelfde roken (wist namelijk niet zeker of de twee kleuren verf misschien net iets anders zouden ruiken).

Als je lijnen en herkenningspunten wilt gebruiken, zou ik proberen te zorgen dat deze er niet te dik bovenop komen te liggen, want dan zouden de muizen ze mogelijk ook kunnen voelen in plaats van zien. Misschien kun je ze het beste erop tekenen met een watervaste stift en alles dan afwerken met een dun laagje blanke lak.

Verder had ik een plexiglas plaat gebruikt om het doolhof af te dekken en er toch in te kunnen kijken. En belangrijk blijft dat je na elke proef het doolhof reinigt, zodat de muizen niet hun eigen geurspoor gaan volgen maar steeds in een reukvrij doolhof lopen.

Geen opmerkingen: