helpdesk

donderdag, november 29, 2007

Beestjes in de plantenbak

Vraag:
Dit vond ik vorige week in onze plantenbak (vergelijkbare foto als ingezonden door de vrager). Twee dagen later kwam er nog een uitkruipen. Is dit normaal? Wat voor diertje is dit? Ik heb al gezocht onder duizendpoot e.d. maar ik heb geen idee.

Reactie (niveau = allen)
Dit is inderdaad de gewone duizendpoot (Lithobius forficatus). Het is een diertje dat graag op vochtige plaatsen doorbrengt en je vindt ze daarom regelmatig onder stenen en andere voorwerpen in de tuin en schuur. Hoe deze 2 in de plantenbak terecht zijn gekomen, is voor mij een gok:
Heb je de plant pas net gekocht? Of heb je net de potgrond ververst? Dan kan het zijn dat de eitjes van deze dieren in de potgrond zaten. In dat geval kunnen er nog wel eens een paar meer volgen.
Heeft de bak een tijdje buiten gestaan, of in een vochtige ruimte? Dan kan het zijn dat de dieren er daar toen ingekropen zijn.

In ieder geval kan het geen kwaad dat ze erin zitten. Ze beschadigen de plant niet en eten kleine insecten, larven en slakjes. In die zin beschermen ze je plant eigenlijk een beetje. Maar ik kan me voorstellen dat je het een minder prettig idee vindt als er steeds beesten uit je plant kruipen.

Geen opmerkingen: