helpdesk

maandag, september 17, 2007

Kakkerlak zonder kop

Vraag:
Ik las ergens het volgende:
WIST JE ... dat kakkerlakken 9 dagen zonder hoofd kunnen leven en alleen dood gaan omdat ze niet meer kunnen eten.
Maar hoe kan het dat ze dan nog leven? Hebben ze hun hersenen ergens anders in hun lichaam zitten of geen hersenen en waardoor functioneren ze dan?

Reactie (niveau = allen)
Voor zover ik kan achterhalen heeft de verklaring inderdaad te maken met het zenuwstelsel van de Kakkerlak. Veel insekten hebben niet alleen centrale besturing uit hun hersenen in de kop, maar ook zenuwknopen door het hele lichaam. Deze zenuwknopen zijn een soort "mini-hersenen" waar een deel van de beslissingen voor het lichaam genomen wordt. De zenuwknoop in de kop is vooral bedoeld voor het aansturen van alles in de kop, dus de zintuigen en kaken. De zenuwknopen langs de zijde van het lichaam sturen bijvoorbeeld de poten aan en weer andere zenuwknopen de spijsvertering en andere organen. Hoe complexer de bouw van het dier wordt, hoe meer de hersenen zich concentreren in de kop, waardoor daar meer schakelingen gemaakt kunnen worden.

Als je de kop van een kakkerlak afhaalt, kan hij dus gewoon doorleven. Een echt hart zoals wij zoogdieren hebben ze niet en ademhalen gebeurt passief door buisjes die het hele lichaam in lopen vanaf de huid. Zonder kop zouden wij sterven omdat ons hart en longen dan niet meer werken. Maar bij een kakkerlak werkt alles dus gewoon naar behoren. Zonder kop kunnen ze echter geen voedsel zoeken en eten. Een kakkerlak zonder kop kan dus nog net zo lang leven als een kakkerlak zonder eten.

Geen opmerkingen: