helpdesk

dinsdag, oktober 10, 2006

Bladeren

Vraag:
Wat is het belang van bladeren voor de mens?

Reactie (niveau = 2 Havo/Vwo):
Er zijn tal van redenen te noemen waarom planten en bladeren belangrijk zijn, maar waar je in ieder geval aan moet denken is het volgende:

1. Zuurstof is nodig voor dieren om te kunnen leven. Planten leven onder andere van zonlicht, water (H2O) en CO2. Zij zetten CO2 en H2O om in koolhydraten die ze kunnen gebruiken om nieuwe cellen te maken. Daarbij komt zuurstof (O2) vrij. Dit proces heet fotosynthese. Dus zonder planten kunnen dieren niet ademen.

2. Verder zijn er veel dieren die alleen planten eten (herbivoren) en dieren die zowel planten als dieren eten (omnivoren). Zij halen al hun voedingsstoffen uit de planten. Zonder planten kunnen deze dieren niet leven.

Dan zijn er ook dieren die alleen van andere dieren leven (carnivoren). Deze dieren hebben ook voedingsstoffen nodig die alleen door planten gemaakt worden. Zij zullen dus andere herbivoren en omnivoren moeten eten, om via het vlees daarvan zelf ook die voedingsstoffen binnen te krijgen.

Als dieren sterven worden ze door bodemdiertjes en micro-organismen weer verteerd en komen er weer voedingsstoffen vrij in de bodem en in de lucht voor de planten. Zo is de kringloop weer rond en blijft alles in evenwicht.

3. Tot slot produceren dieren en andere processen op aarde veel CO2 (bij het uitademen of bij verbranding van allerlei stoffen). Dit CO2 wordt ook wel broeikasgas genoemd, omdat een teveel ervan in de lucht zorgt dat de aarde opwarmt. De enige manier om deze hoeveelheid CO2 weer lager te krijgen, is door het om te zetten in een andere stof. Planten doen dit tijdens de fotosynthese (zie hierboven).

Dus:
* Planten maken deel uit van de voedselkringloop:
(plant -> herbivoor / omnivoor -> carnivoor -> micro-organisme ->plant).

* En in het bijzonder maken ze deel uit van de kringloop van koolstof (C), zuurstof (O) en waterstof (H):
CO2 + H2O -> koolhydraten + O2 door planten -> gegeten en ingeademd door dieren ->
CO2 uitgeademd door dieren.

Geen opmerkingen: