helpdesk

zondag, november 13, 2005

Vlooienplaag

Vraag:
Er is in onze tuin een flinke fijnspar omgezaagd waar ook vogelnesten in zaten. Kan hierdoor een vlooien explosie ontstaan, ook al hebben we zelf geen huisdieren?

Reactie (niveau = allen):
Als een vlo eitjes heeft gelegd en deze zijn uitgekomen en verpopt, kan het dagen tot jaren duren voor de poppen uitkomen. Dit wordt onder andere bepaald door de omstandigheden in de omgeving, zoals temperatuur, luchtvochtigheid, etc.

Vaak wordt het uitkomen ook getriggerd door aanwezigheid van beweging (en dus prooi) die er voorheen niet was. Dit is een bekend verschijnsel wanneer mensen met huisdieren een paar weken op vakantie zijn geweest: bij thuiskomst ontpoppen alle aanwezige vlooien tegelijk, omdat er dan na een langere tijd van stilte ineens weer beweging in de omgeving is.

Je kunt je voorstellen dat de poppen, die van vlooien in die vogelnesten afkomstig zijn, na het uitvliegen van de jongen niet meer zijn uitgekomen bij gebrek aan prooi (en dus gebrek aan beweging in de omgeving). Ze zouden normaal waarschijnlijk allemaal zijn uitgekomen zodra er weer nestactiviteit was. Het omhalen van de boom veroorzaakt echter veel beweging en kan dus lijken op de aanwezigheid van mogelijke prooien, waardoor de poppen ervoor kiezen om op dat moment ineens allemaal uit te komen. Het kappen van de boom zou dus inderdaad een oorzaak van de vlooienplaag kunnen zijn geweest, maar honderd procent zeker ben ik niet.

2 opmerkingen:

talle 86 zei

is het mogelijk dat de vlooien van uitwerpselen van de huisdieren komt ,ook al gaan je dieren niet buiten? of kan de oorzaak van de plaag door zetels zijn die gekocht zijn in een kringloopwinkel

Arwenaiwe zei

Vlooien kunnen inderdaad ook binnenkomen via andere voorwerpen. Bijvoorbeeld je eigen kleding, als je toevallig een hond of kat hebt geaaid die vlooien had of bij mensen thuis bent geweest die vlooien hebben. Een stoffen meubel is zeker ook een optie. Je ziet ze dan in eerste instantie niet omdat ze in rust zijn, maar kunnen dan weer actief worden zodra er mensen of huisdieren op gaan zitten.