helpdesk

zaterdag, oktober 22, 2005

Herfstblaadjes

Vraag:
Waarom verkleuren blaadjes en vallen ze van bomen?

Reactie (niveau = allen):
Bomen en struiken verliezen hun blad, omdat dit in de winter heel kwetsbare onderdelen zijn. Ze kunnen zeer eenvoudig beschadigen door bevriezing en in de winter is er te weinig voeding om alle bladeren in goede conditie te houden. Maar bladverliezende bomen en struiken zijn wel zuinig.
Bladeren zijn groen vanwege het chlorofyl dat erin zit. Dit is de energiecentrale van de plant. Het zou heel veel moeite kosten om elk jaar weer een hele voorraad chlorofyl aan te maken, en dat alleen maar, omdat je de huidige hoeveelheid tegelijk met de bladeren op de grond hebt laten vallen. Dus wordt het chlorofyl samen met andere essentiƫle eiwitten uit het blad gezogen en opgeslagen voor het volgende jaar, voordat de bladeren afvallen. Is er voldoende uit het blad gehaald (het blad verliest zijn kleur) dan maakt de plant een laagje aan de voet van het blad, waardoor dit loslaat en afvalt. In de lente wordt het opgeslagen chlorofyl weer gebruikt bij de vorming van de nieuwe blaadjes.
Chlorofyl bestaat er in een aantal soorten, die elk hun eigen kleur hebben (rood, geel, groen, etc.). Doordat niet elke soort even snel uit het blad wordt gehaald, heeft een herfstblad vaak verschillende kleuren tegelijk.

Geen opmerkingen: