helpdesk

dinsdag, mei 17, 2005

Pekelkreeftjes

Vraag:
Wat is de werking van H+ en CL-ionen op de ATP van de pekelkreeftjes?

Reactie (niveau = wetenschappelijk):
Het pekelkreeftje is zo bijzonder, omdat het zoutgehalten van 10% oplossing van zeewater tot aan volledig verzadigde NaCl-oplossingen kan overleven. Dit niet omdat het zich afsluit voor osmotische krachten, maar doordat het actief ionen verplaatst.
(Zie ook: http://www.sonoma.edu/users/h/hanesda/B324/artemia.html)

Waar de zuurgraad (H+ concentratie) een rol gaat spelen, is in het vroege ontwikkelings stadium. De embryos van dit kreeftje kunnen tot ruim 2 jaar onder zuurstofarme omstandigheden overleven. Hiertoe gaan ze in een soort rusttoestand waarbij de energieomzetting verminderd wordt. Dit bereikt het kreeftje door de intracellulaire zuurgraad te verlagen (verzuren). (Zie ook: http://www.biochemj.org/bj/313/0207/3130207.pdf)
Omdat er geen nieuwe eiwitten worden aangemaakt, zouden de bestaande eiwitten van de cyste op den duur allemaal gedegenereerd zijn en zou het kreeftje na zo'n lange periode niet meer kunnen "ontwaken". Het blijkt echter dat de afbraak van eiwitten (proteolyse) onder invloed van ATP wordt stilgelegd, waardoor meer eiwitten gedurende de rusttoestand overleven.

Verder vond ik een stukje over een variant op ATP en GTP, namelijk GP4G. Dit is een verbinding waarin veel energie opgeslagen kan worden zodra de omstandigheden voor het kreeftje te extreem worden, en als de de rusttoestand weer opgeheven kan worden, wordt de energie uit dit GP4G weer vrijgemaakt. (Zie http://www.impag.de/english/kosmetik/index.htm?http://www.impag.de/english/kosmetik/z5gp4g.htm)
Dit zelfde vond ik over de nucleotidevariant AP4A, met de toelichting dat de hoge energiewaarde van belang is om de DNA synthese weer op gang te brengen. (Zie http://nar.oupjournals.org/cgi/content/abstract/12/3/1609)

In meer wetenschappelijke artikelen wordt de invloed van GP4G duidelijker: er zijn bij de rusttoestand geen aerobe en anaerobe metabolismen gevonden en zonder beschikbaarheid van energie zou een cel dan geen stand kunnen houden. Er blijkt echter een apart metabolisme met GP4P (een samenvoeging van GTP en GMP) te bestaan, een molekuul dat stabieler is dan ATP en dat zeer langzaam wordt omgezet in de benodigde GTP. De GTP -> GDP omzetting wordt weer gebruikt voor de omzetting van van ADP naar ATP.

Ik kan helaas zo geen literatuur bij mij thuis kunnen vinden om meer achtergrond informatie over deze processen te kunnen geven. Maar misschien dat je met de gegeven sites die onder andere ook verwijzen naar wetenschappelijke publicaties wat verder kunt zoeken:

1 opmerking:

Unknown zei

Bedankt voor je uitleg, hier heb ik echt veel aan voor mijn PO!