helpdesk

woensdag, februari 23, 2005

Lymfestelsel

Vraag:
Waar lopen de lymfevaten?

Reactie (niveau = 4/5 Havo/Vwo):
Het lymfestelsel is eigenlijk een vatenstelsel dat parallel loopt met de bloedvaten.
In de haarvaten (bloedvaten) is de wand zo dun dat er een goede uitwisseling van stoffen met de cellen van organen kan plaatsvinden. Daarbij kan ook vocht uit het bloed naar de ruimte tussen de cellen geperst worden. Dit vocht wordt later weer afgevoerd door de haarvaten zelf, of door de lymfevaten.
Het lymfestelsel heeft echter vooral een rol als afweersysteem. Het voert slechte stoffen uit het lichaam af via lymfeknopen, zodat het uit eindelijk als onschadelijk gemaakte stof het lichaam kan verlaten. Er zijn een aantal organen die deel uitmaken van het lymfestelsel.

Beenmerg en Thymus zijn de belangrijkste. Deze zorgen voor de aanmaak en "training" van de afweerstoffen (lymfocyten) die via de lymfevaten en bloedvaten in het hele lichaam terecht komen.
Daarnaast zijn er een aantal andere organen die een belangrijke rol spelen bij deze afweer met lymfocyten: de milt en de slijmvliezen van de keel (amandelen), van de longen, van de urinewegen en van de darmen. Via deze slijmvliezen staat het lichaam in contact met de "gevaarlijke" buitenwereld.

Gezien de werking van het lymfesysteem zou je dus verwachten dat ook de lymfevaten overal in het lichaam voor zouden komen. Op plaatjes van het lymfestelsel zie je echter dat het gebied van de buik en de borstkast minder vaten bevat dan de benen, armen en het hoofd. (zie bijv. http://www.aikidofaq.com/bilder/anatomy/Lymphatic.jpg) Dit doet vermoeden dat er juist maar weinig organen zijn die lymfevaten hebben en dat de afvalstoffen via de ruimtes tussen de cellen naar de dichtstbijzijnde vaten vloeit. Het lijkt er in elk geval op dat de vaten zich in de romp vooral concentreren rond klierweefsels en de wervelkolom.

Meer informatie is te vinden op de volgende websites:

Engelstalige websites:

Afbeeldingen via google:

1 opmerking:

Unknown zei

buy femalegra online may not work the first time for everyone. Making sure you're sexually aroused will increase the probability of it working for you. Once it does start to work, you can expect your erection to last anywhere from two to three hours.