helpdesk

dinsdag, januari 18, 2005

Enzymen

Vraag:
Wat is een enzym en hoe werkt het?

Reactie (niveau = 4/5 Havo/VWO):
Een enzym is een eiwit met een speciale functie. Enzymen zorgen ervoor dat bepaalde chemische reacties, die normaal niet of moeilijk zouden kunnen plaatsvinden, nu wel makkelijker kunnen plaatsvinden. Het werkt dus als een zogenaamde katalysator.
Bijv. het doorbreken van een keten van zetmeel door amylase in je speeksel:
daarbij worden steeds stukjes suiker (glucose) losgeknipt van de zetmeerketen.

Maar enzymen helpen ook juist bij het maken van verbindingen tussen stoffen. Omdat het een katalysator is, verandert het enzym zelf bij de reactie niet. Het kan dus steeds weer opnieuw gebruikt worden. Ook hoeft het niet een een levende cel te zitten, maar kan ook daarbuiten bestaan. In de biotechnologie worden enzymen op allerlei plaatsen gebruikt: bij het maken van bier, betere wasmiddelen, etc. (zie ook http://www.belgobiotech.be/code/page.cfm?id_page=46).

Het enzym is een sliert van eiwit dat door zijn samenstelling op een bepaalde manier gevouwen is. Daardoor past het precies om of aan bepaalde andere stoffen en kan het altijd op dezelfde manier zijn katalyserende werking doen.
De opbouw van een enzym vindt plaatst aan de hand van RNA, een copy van het DNA in de cellen. Deze code bepaald welke aminozuren, bouwstenen van eiwitten, in welke volgorde aan elkaar geplakt moeten worden.

Meer informatie over eiwitten en hun opbouw en functie op internet:
En meer informatie over enzymen op internet:

Geen opmerkingen: