helpdesk

vrijdag, november 05, 2004

Intelligentie textielen

Vraag:
We gaan een opdrachtfilm maken die zal gaan over de (toekomstige) mogelijkheden van vezels/textiel in relatie tot hun omgeving. Hier heeft men de volgende term voor bedacht: intelligent textiel. Voor de film zijn wij opzoek naar metaforen vanuit de natuur voor die nieuwe en toekomstige mogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vezels die warmte kunnen vasthouden(en weer afgeven), van kleur kunnen veranderen (kameleon) of zelfs energie kunnen generen (fotosynthese) etc. Kunt u voorbeelden geven bij elk van de genoemde intelligende textielen?

Reactie (niveau = 4/5 havo/VWO):

 • Textiel kleurverandering t.b.v. camouflage:
  De griet (Scophthalmus rhombus), een van de belangrijkere Nederlandse platvissen, kan zijn kleur aan de ondergrond aanpassen en zo zorgt hij voor een goede camouflage. (http://www.dutchfish.nl/www/nederlands/persinformatie_platvis.asp)
 • Textiel wat zonlicht omzet in energie:
  Echte fotosynthese is voorbehouden aan planten (met bladgroen) en sommige bacteriƫn (http://nl.wikipedia.org/wiki/Fotosynthese).
  Sommige dieren gebruiken een chemische reactie om licht te produceren (http://mediatheek.thinkquest.nl/~ll122/nl/nt-animals.shtml).
  Een van die stoffen lichtgevende is Luciferine (http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i001377.html)
 • Textiel die thermo regulerend is:
  Bij planten openen en sluiten de huidmondjes naar gelang de luchtvochtigheid. Een kameleon verkleurt niet alleen voor camouflage, maar ook voor thermoregulatie: warmte nodig = donker, warmte weren = licht.
 • Slow release, Textiel afgifte chemicaliĆ«n:
  Een mooi voorbeeld is bescherming bij planten. Als een gewas beschadigd wordt door bijv. vraat, dan komt er een chemische stof vrij: ethyleen. Deze stof ontketent bij andere individuen een reactie waarbij bijv. de celwanden verstevigd worden, etc. Hierdoor kan de parasiet de overige individuen slechter aantasten.
 • Textiel kleurverandering als waarschuwing en indicatie:
  Inktvissen kunnen letterlijk van kleur verschieten. Zelfde geldt voor sommige zeesterren en vissen.
 • Repellant Textiel afstotend/zelfreinigend/werend/ademend:
  Waterafstotend => alle vogels hebben een vetlaag op de veren, waardoor deze water afstoten. Zonder deze laag zouden ze bijv. bij regen teveel water opnemen in hun veren en niet meer kunnen vliegen. Er is ook een woestijnvogel die juist een speciale laag donsveertjes gebruikt om water in op te slaan, maar zijn overige veren zijn ook waterafstotend.
 • Communicatief Textiel:
  Bij dieren en mensen: feromonen. Dit zijn hormonen die worden gebruikt om boodschappen tussen individuen van dezelfde soort over te brengen. Dit kunnen aantrekkelijke boodschappen zijn, of afschrikwekkende. Vlinders lokken een partner met een lekker geurtje. Uit de samenstelling van de feromonen kun je een hoop opmaken: als je ziek bent is bijv. de samenstelling van je zweet anders, dan normaal.

Geen opmerkingen: